POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj je trening VIIT?

VIIT = »Vodeni Interdisciplinarni Intenzivni Trening«, je avtorsko delo. Na treningu VIIT so izbrane vaje in načela različnih športnih zvrsti, s katerimi vplivamo na vse segmente splošne kondicijske pripravljenosti. Združila sem moje strokovno znanje in bogate izkušenj iz prakse. VIIT je zasnovan tako, da izredno hitro vpliva na boljšo kondicijsko pripravljenost telesa in nam omogoča hitro transformacijo telesa. Vsebuje elemente funkcionalne vadbe, mobilnosti, metaboličnega treninga in tudi zametke joge, pilatesa, atletike, gimnastike, baleta ter ritmike. V eni uri vadbe, gibanja izpeljemo tako, da kar se da celostno vplivamo na naše telo. Za skladnost gibanja so zaslužne različne gibalne sposobnosti od gibljivosti, ravnotežja, preciznosti, koordinacije, hitrosti, moči in vse do vzdržljivosti, agilnosti ter propriocepcije. Vse je potrebno uravnotežit oz jih razvijati po nekem dopolnjujočem konceptu, kar je tudi eno izmed pomembnejših načel treninga VIIT.

Danes veliko pozornosti namenjamo večjim mišičnim skupinam in delom telesa, ki se nam zdijo vizualno bolj izpostavljeni. Pozabljamo pa na tiste dele, ki so zaslužni za dobro funkcioniranje našega telesa. Verjamem, da je že vsak med vami slišal za pregovor o verigi ki pravi, »da je veriga močna toliko kot je močen njen najšibkejši člen«. In po takem principu deluje tudi naše telo. Nič vam ne koristijo velike mišice, če se ne morete niti predkloniti, da bi si zavezali vezalke. Veliko pozornosti pri “modernih” vadbah se namenja treningu moči in vzdržljivosti. Kaj pa ravnotežje, gibljivost, propriocepcija… Kaj pa čiste osnove pravilne drže telesa? Kaj pa ohranjanje mobilnosti vaših sklepov? Kaj pa načeli počitka in regeneracije? O vsem tem in še veliko praktičnih nasvetov boste dobili na treningu VIIT. 

Ali je trening VIIT slovenski izraz za treninge HIIT?

Ne. V mojem primeru ne, ker je VIIT = »Vodeni Interdisciplinarni Intenzivni Trening« in ni izpeljanka za visoko intenzivne intervalne treninge. VIIT je veliko več kot samo visoko intenziven trening. Metoda treninga upošteva načelo sistematičnosti, postopnosti in racionalnosti. Vadeče moramo obravnavati kar se da celostno in po načelu vsestranskega razvoja. Moja želja je, da se posameznik aktivno in zavestno vključi v proces spreminjanja ter sprejme gibanje kot pomemben del vsakdanjega življenja.

 

Kako je nastal trening VIIT?

VIIT je bil formiran zame, ki sem se po treh porodih vračala v formo. Ob iskanju primerne vadbe zase na trgu nisem našla ustrezne. Zaradi »poklicne deformacije« sem želela vadbo, ki bi imela celostni pristop, kar se tiče splošne kondicijske pripravljenosti. Iskala sem takšno vadbo, ki bi zajela vse gibalne in funkcionalne sposobnosti. Prav tako ni bilo vadbe, ki bi imela celostni pristop glede na samo telo, da ni poudarek samo na trebuhu, stegnih in zadnjici ampak, da se krepijo tudi t.i. »pozabljeni deli telesa« vrat, zapestja, gležnji, stopala, prsti na rokah in nogah… In tako je nastal VIIT.

 

Komu je VIIT namenjen?

Namenjen ženskam, moškim, otrokom, najstnicam/najstnikom, začetnikom in vrhunskim rekreativcem. Vadba je izpeljana tako, da jo lahko zelo prilagajamo posamezniku.

 

Je trening VIIT novost na trgu?

Ne trening VIIT ni novost. Izvajam ga že 14 let in v teh letih se je sam koncept treninga izredno malo spremenil. Nastal kot vadba zame, a kmalu so se mi priključile tudi prijateljice v želji, da bi tudi one naredile nekaj za svoje zdravje, videz in počutje. Glas o VIITu je šel počasi od ust do ust, prihajalo je čedalje več udeleženk in v dveh letih se je VIIT razširil po celi Sloveniji: Ljubljana, Radovljica, Bled, Lesce, Jesenice, Brdo pri Kranju, Novo mesto, Nova Gorica, Maribor, Krško, Brežice, Celje, Tržič, Škofja Loka, Žiri, Koper, Trebnje, Ivančna Gorica in Tolmin. To so bile lokacije kjer sem s pomočjo licenciranih trenerk izvajala treninge VIIT.

 

Ali se trening VIIT on-line razlikuje od treninga VIIT?

Zelo malo, pa še to zato, ker smo pri treningih doma malenkost bolj prostorsko omejeni. Zaradi popolne zapore Slovenije, marca 2020 smo bili čez noč prisiljeni, da naredimo velike spremembe v življenju. Zame je treniranje preko spleta zagotovo velika sprememba in morala sem se precej »pomatrati«, da sem stopila iz cone udobja ter naredila ta korak. Danes sem hvaležna za to izkušnjo in vsa sporočila vadečih mi dajo na znanje, da je bila odločitev prava. Zdaj fizična razdalja med nami ni več omejitev in treningov se udeležujete iz različnih koncev sveta.

 

Koliko časa traja en trening?

Trening VIIT traja 60 minut.

 

Kako izgleda ura treninga VIIT?

Trening je sestavljen iz uvodnega dela, približno 20 minutnega ogrevanje, kjer se zares dobro ogrejemo in pripravimo telo na napor, ki sledi v glavnem delu vadbe. V glavnem delu vadbe izvajamo gibalno enostavne vaje za krepitev vseh mišic telesa. Ne zanemarimo pa tudi »pozabljene« dele telesa (vrat, zapestja, prste, gležnje, stopala…). V zaključnem delu treninga, je poudarek na dihanju in razteznih vajah, s čimer telo sprostimo, umirimo in pripravimo na regeneracijo. S takim zaključkom damo piko na i vsakemu treningu.

 

Razlika med treningom VIIT on-line »v živo« in med posnetkom treninga?

VIIT on-line »v živo« poteka v realnem času in je interaktiven, kar pomeni, da vadeče nadzorujem, jih skušam maksimalno usmerjati, popravljati in spodbujati. Trening »v živo« snemam in posnetek vam je na voljo, da si ga ogledate takrat, ko vam najbolje ustreza znotraj sedmih dni.

 

Kdaj so na urniku treningi VIIT »v živo«?

Treningi »v živo« potekajo po ustaljenem urniku, vsak ponedeljek, sredo in petek od 19:00 do 20:00. Uro prilagajamo letnem času in se v zimskem času prestavi na 18:00 do 19:00.

 

Če zamudim trening v živo?

Brez skrbi. Vse treninge v živo posnamemo in si jih lahko ogledate takrat, ko vam ustreza.

 

Koliko časa je posamezen posnetek treninga na voljo?

Vsak posnetek je na voljo 7 dni oziroma znotraj veljavnosti naročnine. Na tak način vas malo spodbudim, da treninge izvajate kar se da redno. Glede na vaše odzive se je ta metoda izkazala kot zelo učinkovita spodbuda.

 

V kakšnem časovnem zaporedju dobimo nove posnetke treningov?

Vsak ponedeljek, sredo in petek, torej 3 krat tedensko dobite nove posnete treninge.

 

Ali si lahko zavrtim posnetek večkrat?

Seveda. Posnetek vam je na voljo 7 dni oziroma znotraj veljavnosti naročnine. Lahko si ga zavrtite večkrat. Lahko ga prekinete in nato ogled nadaljujete kasneje.

 

Glede nato, da je posnetek treninga na voljo več dni, ga lahko izvedem večkrat?

Trening VIIT je sestavljen iz »ogrevanja« in »glavnega dela«. V sklopu ogrevanja aktiviramo vsa tkiva, delamo na gibljivosti, mobilnosti in funkcionalnosti telesa. Ta del treninga (prvih 20-30 minut) lahko izvajate vsak dan. Medtem, ko v glavnem delu treninga izvedemo t.i. visoko intenzivni del. Take treninge izvajamo z vsaj 48 urnim premorom. Torej glavni del treninga VIIT izvajamo 3 krat tedensko. Prvi del treninga pa lahko izvajate vsak dan.

 

Koliko treningov izvedemo znotraj 30 dni?

Znotraj 30 dni izvedemo minimalno 12 treningov.

 

Kaj pa poleti? Bodo takrat treningi izvedeni?

Treninge VIIT izvajam že 14 let brez prekinitve. 365 dni na leto, ne glede na praznike in počitnice. Filozofija VIIT-a ni v tem, da se gibanja lotimo samo znotraj nekega časovnega obdobja in si vmes privoščimo daljša obdobja počitka. Trdno verjamem, da je ključ do uspeha/zdravja/vitalnosti v kontinuirani redni vadbi. Tako kot si zobe umivamo 12 mesecev na leto, se moramo tudi gibati 12 mesecev. Zato bodo tudi poleti na voljo posnetki treningov. Treningov »v živo« meseca julija in avgusta ne bo.

 

Kdo vodi treninge?

Treninge vodi Alenka Ružič Jovović, uni. prof. športne vzgoje in ustanoviteljica treningov VIIT.  Več o Alenki si lahko preberete na…

 

Kaj pa v primeru bolezni trenerke, dopustov, višje sile… Ali takrat treningi odpadejo?

Ne, treningi ne odpadejo. V takih primerih skušamo dobiti ustrezno zamenjavo oz v skrajnem primeru vam bo na voljo posnetek.

 

Ali se s 30 dnevno naročnino vežem tudi za naprej?

Ne, popolnoma nič se ne vežete in lahko treninge prekinete po svoji želji. S 30 dnevno naročnino imate plačan dostop do treningov za 30 dni. Po preteku naročnine vas sistem samodejno opozori, da je naročnina potekla in podaljšate jo samo, če to želite.

 

Nimam veliko prostora v stanovanju in me skrbi, da bom lahko izvajala treninge?

Trening VIIT je prilagojen treniranju v stanovanju in prostorski omejitvi. Uporabljamo nabor vaj, predvsem takšnih, ki ne zahtevajo večjih premikov v prostoru. Potrebujete približno toliko prostora, da lahko na tla položite joga blazino.

 

Se vam lahko pridružim tudi sredi sezone?

Seveda se nam lahko pridružite kadarkoli. Sami treningi so zasnovani tako, da se nam lahko pridružite sredi leta, meseca ali tedna.

 

Ali je karta vezana na začetek meseca?

Ne, karta je vezana samo na 30 dni in ne na tekoči mesec. Lahko se priključite tudi na primer 18. v mesecu.

 

Sem začetnik. Je trening primeren zame?

Trening je primeren tako za začetnike in tudi za tiste, ki že dolgo časa niste migali, pa potrebujete malo spodbude. Prav tako pa se tisti bolj »zahtevni« rekreativci ne boste dolgočasili, kajti vsak dela po svojih zmožnostih. Vadeči imate vedno na razpolago vajo v lažji ali težji izvedbi. Za začetnike je priporočljivo, da se vsaj nekaj treningov držite malenkost »nazaj«. Toliko, da spoznate moj način dela in tudi vaje, ki jih izvajamo. Včasih nekatere na pogled zelo enostavne vaje, sploh niso enostavne.

 

Je trening primeren za otroke?

Seveda. Trening je zelo priporočljiv za otroke, saj delamo vaje z lastno težo, skušamo celostno vplivati na razvoj vseh gibalnih spodobnosti in stremimo temu, da ne zanemarimo nobenega delčka telesa. Istočasno pa bo vadba z vašimi otroki kvalitetno preživet skupni čas in dobra popotnica za življenje.

 

Je trening VIIT samo za ženske?

Ne. Ravno nasprotno. Na treningu v prvi vrsti skrbimo za osnove, ki vam omogočajo kasnejši napredek na vseh področjih gibalnega udejstvovanja. Če se malo pohecam in veste, da je v vsakem hecu tudi nekaj resnice potem lahko rečem, da je trening VIIT moški potrebujete bolj, kot ženske kajti »moški način treningov« v osnovi zanemarja mobilnost, gibljivost in funkcionalnost telesa… Če ne prej, boste take vaje delali, ko se bodo pojavile posledice neravnovesij v telesu! In verjemite mi, da se bodo pojavile, če zanemarjate zgoraj omenjene osnove!

 

Kako naj se oblečem za trening?

Oblecite se tako, da vam bo udobno in da vas oblačila ne bodo omejevala pri gibanju. Tudi preohlapna oblačila niso priporočljiva saj nas lahko med gibanjem motijo in nam ne omogočajo natančnega pregleda nad pozicijo telesa med gibanjem. Priporočam, da trening izvajate bosi. In še posebno opozorilo za ženske. Ženske moramo poskrbeti, da so dojke med vsako vadbo dobro podprte. V ta namen si priskrbite kvalitetne športne modrčke. Športni modrček ne sme bili preveč ohlapen in udoben. Večje kot so dojke, več opore potrebujejo. V takih primerih vam bosta v pomoč tudi dva športna modrčka, ki ju oblečemo enega čez drugega.

 

Zakaj je priporočljivo, da smo med treningom bosi?

Na VIITu spodbujamo izvajanje treningov brez obutve. Izvajamo tudi takšne vaje, ki jih v obutvi težko pravilno izvedete. Zdravo/funkcionalno stopalo je temelj za zdravo/funkcionalno telo. Zaradi premalo hoje, zaradi neustrezne obutve, zaradi prevladujoče hoje po ravni in trdi podlagi so naša stopala ogrožena. Pravilna oblika stopala je v obliki fižola oz. ledvičke, ki jo dosežemo z aktivnimi mišicami stopala, katere so sposobne držati stopalni lok. Stopalni lok in mišice znotraj njega, so pomembne pri amortizaciji naše hoje, teka in gibanja na splošno. Tako se premočni tresljaji ne prenašajo na sklepe višje v telesu. Težave kot so: plosko stopalo, trn v peti, halux valgus, položaj pretirane pronacije ipd…vse to vodi v večje težave, ki se na koncu ne omejijo samo na stopalo.

 

Potrebujem kakšne športne pripomočke za izvajanje treningov?

Za izvajanje treningov VIIT ne uporabljamo nikakršnih športnih pripomočkov, le izjemoma kolebnico za tiste, ki želite cardio del treninga malo bolj intenziven.

 

Kaj pa starostna omejitev na VIITu?

Težko bi starostno omejila vadbo. Ali bo vadba za vas primerna ni odvisno od starosti ampak od drugih omejitev, ki se nanašajo na vaše zdravje. Če imate katerekoli kronične bolezni, se pred udeležbo na VIITu posvetujete z vašim zdravnikom.

 

Je trening VIIT primeren za osebe s previsoko telesno težo ali menite, da raje ostajam na vsakodnevni hoji.

Vsi, ki imajo previsoko telesno težo se morajo zelo pazljivo lotevati gibanja na splošno. Osebno vsem osebam z previsoko telesno težo PREPOVEDUJEM: teke, poskoke, agresivne metabolične treninge, kjer ni poudarka na pravilnem izvajanju vaje in tudi vsako dolgotrajno hojo. Klasična napaka ljudi, ki imajo omejitve pri gibanju zaradi različnih poškodb, bolečin, previsoke telesne teže ipd…da si rečejo: »Saj hodim pa lahko. Bom pa dolgo hodil«. Tukaj se lahko naredi veliko škode kajti nepravilna, dolgo trajajoča hoja, ob nepravilni drži, če se vaši gibi ponavljajo izven idealnih stikov kosti v sklepih, če nimate mišične mase, ki podpira vašo hojo, če imate rigidna stopala…bo tudi hoja škodljiva za vas. Na treningu VIIT delamo veliko na pravilni telesni drži, na treniranju pravilnih gibalnih vzorcev, velik poudarek je na pravilni izvedbi vaj, s katerimi krepimo vse mišične telesa, skrbimo za gibljivost in mobilnost telesa, delamo na ravnotežju in še in še. Trening VIIT skrbi za vaše zdravje in vam bo v pomoč tudi, če imate kakšen kilogram preveč.

 

Rada bi izgubila kakšen kilogram maščobnega tkiva. Mi bo trening VIIT v pomoč pri temu?

Trening VIIT vam bo v veliko pomoč pri:

·         Izgubljanju maščobnega tkiva,

·         večanju mišične mase,

·         oblikovanju telesa,

·         učenju pravilnih gibalnih vzorcev,

·         učenju pravilne telesne drže, pravilnega dihanja, zavestne mišične kontrakcije,

·         spoznavanju vašega telesa, kako se odziva na določene dražljaje,

·         pripravi telesa za nadaljnja gibanja in športe.

Seveda pa je izguba maščobnega tkiva v prvi vrsti odvisna od dnevnega kaloričnega deficita na daljši rok. Zavedati se morate, da težko »pokurimo« toliko kalorij na vadbi, kot jih lahko pojemo v enem dnevu. Vadba v prvi vrsti naj ne bi bila sredstvo za porabo kalorij. Vadba je potreba telesa, da se krepi in ohranja zdravje.  

 

Je trening VIIT primeren za mamice po porodu?

Obstajajo strokovno utemeljena priporočila, ki določajo kdaj lahko zdrava mamica začne s postopnim gibanjem. V primeru klasičnega poroda je to 6 tednov po porodu in 2 meseca po carskem rezu. Seveda mora začeti s prilagojeno vadbo kar pa VIIT ni. VIIT ni specializirana vadba za po porodu. Izjemoma se VIITa po porodu lahko udeležijo mamice, ki izpolnjujejo vse sledeče pogoje:

·         Dobijo dovoljenje ginekologa/ginekologinje za vadbo,

·         poznajo trening VIIT že od prej,

·         so kondicijsko nadpovprečno pripravljene,

·         izredno dobro poznajo svoje telo in se takoj odzovejo v primeru, da telo sporoča kakršnokoli utrujenost/bolečine,

·         se znajo držati nazaj in izvajati le lažjo obliko vaje ne glede na to, da se počutijo dobro,

·         ne izvajajo nobenih poskokov prvih 6 mesecev,

·         raztezne vaje izvajajo z vsaj 10% rezervo,

·         jih VIIT napolni z energijo in ne obratno,

·         se tega držijo vsaj prvih 6 mesecev po porodu oz dlje, če je potrebno.

 

Kaj pa nosečnice?

Nosečnost ne spada med bolezenska stanja ampak med normalna ženska stanja. Gibanje je v sami nosečnosti zelo zaželeno, če je prilagojeno in če je le potek nosečnosti običajen. V redkih primerih in pri rizičnih nosečnostih boste morale strogo mirovati. Če je le možno vam svetujem, da se udeležite vadbe, ki je prilagojena nosečnicam. VIIT vadba ni specializirana za nosečnice. Izjemoma se VIITa lahko udeležijo nosečnice, ki izpolnjujejo vse sledeče pogoje:

·         Zdrave nosečnice, ki nimajo rizične nosečnosti in so dobile dovoljenje ginekologa/ginekologinje za vadbo,

·         poznajo trening VIIT že od prej,

·         izredno dobro poznajo svoje telo in se takoj odzovejo v primeru, da telo sporoča kakršnokoli utrujenost/bolečine,

·         se znajo držati nazaj in izvajati le lažjo obliko vaje ne glede na to, da se počutijo dobro,

·         ne izvajajo nobenih poskokov,

·         med vadbo ne zadržujejo diha dlje časa,

·         med vadbo ne občutijo povečanega otrdevanja trebuha,

·         se jim med vadbo ne vrti,

·         raztezne vaje izvajajo z vsaj 10% rezervo,

·         jih VIIT napolni z energijo in ne obratno,

·         vadbo prekinejo takoj, ko se ne počutijo dobro.

 

Je trening primeren za osebe, ki imajo težave z bolečinami v hrbtu?

Pogojno, da. Zakaj pogojno? Ker ne morem vseh bolečin v hrbtu vreči v isti koš. Obstajajo primeri, ko enostavno ne boste smeli migati oz. boste lahko migali le pod strogim nadzorom strokovnjaka (ena na ena), kajti z neustrezno vadbo si lahko naredite zares veliko škodo. Vendar bi rada poudarila, da v res veliko primerih se bo vaše stanje z ustrezno vadbo izboljšalo! VIIT treninga se lahko udeležite pod določenimi pogoji: da dobite zeleno luč od zdravnika in da se na treningu strogo držite mojih navodil, ki jih boste dobili. Marsikatera bolečina v hrbtu izvira iz nepravilne drže, nerazvitih mišičnih struktur, ki stabilizirajo hrbtenico, premalo gibljivih kolkov in premalo gibljive hrbtenice na splošno.

Navodila za vse, ki imajo težave s bolečinami v hrbtu

·         Pazite na pravilno držo telesa.

·         Pri izvajanju vaj morajo biti vaši stabilizatorji trupa aktivni.

·         Zelo pazljivo in z občutkom izvajajte vse rotacije trupa.

·         Vse vaje izvajajte počasi in kontrolirano.

·         Vse vaje izvajajte v lažji izvedbi.

·         Nobenih poskokov. Namesto kolebnice korakate na mestu.

·         V primeru, da se pojavijo bolečine, morate vadbo prekiniti.

 

 

Je trening VIIT primeren zame, če imam težave z inkontinenco?

Pogojno, da. Ponovno je udeležba na treningu odvisno od stopnje inkontinence, dovoljenja vašega ginekologa/ginekologinje in strogega upoštevanja mojih navodil (nobenih poskokov, teka, globokih počepov…).

 

Koliko je trening VIIT »agresiven«?

Trening VIIT kljub temu, da ima v svojem imenu besedo »intenziven«, ni agresiven. Poudarek je izključno na pravilni izvedbi vaje in ne na forsiranju hitrih ponovitev.

 

Ali se lahko med treningom poškodujem?

Prva naloga in skrb vsakega trenerja je, da poskrbi za varno vadbo. Moj namen ni, da vas »ubijem« na prvih treningih, da zgubite voljo, se po možnosti poškodujete in odnehate. Veliko je začetnikov in takih, ki imajo zaradi različnih zdravstvenih razlogov omejitve pri gibanju. Ker je trening interaktiven, vadeče skušam maksimalno nadzirati preko kamere in jih popravljati. Kljub temu, da sem v naprej pripravljena, trening vedno prilagajam temu kako »dihajo« moji vadeči. Prav tako mi je 11 letna »kilometrina« dala toliko izkušenj, da že v naprej vem, kje bi se lahko pojavile napake in zato vadeče že pri sami demonstraciji pravilne izvedbe vaje, opozorim tudi na najbolj tipične napake. In moji vadeči vedo, da res veliko govorim/opozarjam.  

 

V čem se VIIT razlikuje od ostalih vadb?

Na VIITu vam želim predati svoje znanje, ki sem ga pridobila skozi vsa leta izobraževanja in delovanja na področju športa ter gibanja. VIIT ni samo trening, je tudi skupnost v kateri se družimo, podpiramo in skupaj rastemo.