Šport je moja strast

Šport in gibanje sta z mano praktično že vse življenje. V mladosti sem deset let trenirala ritmično gimnastiko pod okriljem TVD Partizan Moste in vodstvom trenerke Branke Vajngerl.

Večkrat sem dosegla naslov prvakinje Slovenije v vseh kategorijah. Kot članica takratne jugoslovanske mladinske reprezentance sem dosegla dobre rezultate tudi na mednarodni ravni.

Bolj kot na športne uspehe sem ponosna na vse ostale vrednote, katerih sem bila deležna in jih osvojila preko ukvarjanja s športom. Naučila sem se, da se za vsakim uspehom skrivajo ure in ure trdega dela, odrekanj, discipline in vztrajnosti.

Alenka Ružič Jovović
Alenka Ružič Jovović

Šport je moj poklic

Športno pot in življenje sem nadaljevala s študijem na Fakulteti za šport. Kot odlična študentka s povprečno oceno 9,3 sem leta 1999 prejela priznanje Sklada Roka Petrovića za najboljši učni uspeh v šolskem letu 1998/1999. Po izobrazbi sem uni. dipl. profesor športne vzgoje - smer športno treniranje.

Druga področja mojega življenja

Več let sem se profesionalno ukvarjala z manekenstvom, večinoma v tujini. Že takrat sem veliko časa namenila samoizobraževanju na področju zdrave prehrane, saj po naravi nisem »suhica« in so bile moje telesne mere vedno na meji »manekenske sprejemljivosti«.

Druga moja strast je ples. Predstavlja mi terapijo v vseh situacijah. Ko sem vesela, plešem in tudi ko sem žalostna, plešem. Kadar plešem živim.

Zelo rada kuham, preizkušam različne recepte jedi in jih skušam pripraviti tako, da so bolj uravnoteženi. Vendar to ne pomeni, da sem obsedena z »zdravim« načinom prehranjevanja.

Rada imam rastline in skrb zanje me sprošča, zato je naš dom poln cvetja ter zelenja. Rada imam morje in sonce. Najraje pa imam ljudi in druženja.

Še nekaj o zasebnem življenju

Sem tudi mamica treh srčkov Aline, Anike in Jalna ter mačeha dvema srčkoma Luki in Lini. Natančno vem, s čim se soočajo mlade mamice, ko vstopijo v svet materinstva. Prežete s srečo in ljubeznijo do svojih zakladov pozabimo nase in kmalu smo v začaranem krogu. Tu sem se po tretji nosečnosti znašla tudi sama. Kronično pomanjkanje spanca, neustrezna prehrana in premalo ustreznega gibanja.

To so bili vzorci, ki so me vedno bolj vlekli navzdol. Enostavno nisem znala izstopiti iz začaranega kroga, se pobrati in regenerirati z novo energijo. Verjamem, da so ta stanja dobro poznana vsaki mamici, ki se bojuje s pomanjkanjem energije. Na tej točki je izjemnega pomena, da se odločimo za spremembo, ki nam bo omogočila, da se »poberemo s tal« in ne za »agresivne pristope«, ki nas bodo v stanju izčrpanosti še bolj dotolkli.

Zakaj vztrajam tudi, kadar je težko

Kjer je volja, tam je pot. Po več poizkusih obuditve športnega življenja in življenjskega ravnovesja sem ponovno našla pot. Z začetno iniciativo skupne vadbe in motivacije s prijateljico se je moje športno udejstvovanje postopoma začelo povečevati. Kot kondicijska trenerka in strokovna sodelavka mladih drsalcev Drsalnega društva Labod Bled na Bledu, sem pričela z organiziranimi vadbami.

Kmalu se nama je s prijateljico pridružila še ena prijateljica, še ena, še ena in vse več. Leta 2010 sem začela z organiziranimi treningi VIIT, ki sem jih v nekaj letih razširila na 15 lokacij po Sloveniji. V tem času se nam je na treningih VIIT pridružilo več tisoč vadečih. Leto 2020 nam je življenja postavilo na glavo in prineslo nove izzive.

Zaprte telovadnice niso bile ovira, da ne bi nadaljevala s treningi VIIT, ki sem jih po novem organizirala preko spleta. Tako je nastala nova različica treninga, »VIIT on-line«, tokrat dostopna praktično celemu svetu. Hvaležna sem mojim vadečim, da me konstantno spodbujate k izobraževanju in osebnostni rasti. Istočasno pa sem počaščena za zaupanje, ki mi ga izkazujete.

Svoje uspehe rada delim z vami

Fizična aktivnost mi daje občutek dobrega počutja in življenja. Napolni me z energijo. Gibanje in ukvarjanje s športom me je v veliki meri oblikovalo v osebo, kakršna sem danes. Življenje je ravnovesje. Je umetnost skladnosti. Je sodelovanje telesa in duše. In to želim, da dosežete tudi vsi vi, ki se v tem trenutku morda ne počutite najbolje.

Veselim se, da vas spoznam. Alenka Ružič Jovović

Kontakt z mano

Imate vprašanje. Pišite mi s pomočjo spodnjega obrazca.